PROJECT

POÇO NOVO – SILVES

This project consisted of the renovation of a family house according to Passive-House standards. In order to achieve this, we transformed the areas that were once pigsties, haylofts and ovens to liveable spaces designed to the client’s living needs. Our priority was to create a harmonious relationship between wellbeing, comfort, and sustainability as well as energy efficient construction.

READ MORE

BACK TO PROJECTS

PASSIVE-HOUSE DESIGN IN HEART OF SILVES

The renovation focused on keeping the existing skeleton of the building, but changing its shape, interior divisions and dimensions, leading to extending the building to the east. This actually increased the size of the house from 216 square meters to 247.8 square meters.

CORE team carried out a bio-climatic study for the house in order to determine its best possible orientation. A bio-climatic study allowed us to determine the thermal balance of the area, meaning we were able to collect information about sunlight and calculate how to make the best possible use of it during summer and winter.

The thermal insulation of the walls was further aided by trombe walls, which collect the winter sun rays and pass them on to the internal layers of the wall. The wall was able to expel these rays into the house, so the rays cannot pass through the walls once more. Therefore the warm air was now sealed inside the house.

The typical building materials used were recyclable and had a low carbon footprint. Materials used included rammed earth (which is an ancient method of using natural substances to create foundations, floors and walls), shale, ceramic bricks/tabicesa, ceramic tiles and wood. To these elements we added triple glazed windows that allowed the interior to achieve a constant temperature of 20ºC throughout the year, successfully lowering the energetic consumption by 80%. The intent of these renovations was to assure a stable, durable and low energy living environment.

Plot size: 3000 m²
Classification of plot: Rustic
Construction area: 225 m²
Number of rooms: 5
Specifications: NZEH
Construction time: 12 months
Budget /m2: 1700€/ m²
Type of project: House alteration and extension

× Chat with me