PROJECT

Villa AH

This special beach house, with its unique location in the heart of Quinta do Lago, Algarve’s most prestigious residential area, was built by two German ladies who discovered the Algarve 40 years ago. The new owner of the house, the CORE client, fell in love with it the first moment she set foot in it. After long negotiations with the two original owners, she was finally able to call it her own.

READ MORE

BACK TO PROJECTS

An Algarvian Beach House

With a lot of care and attention to detail, the client set a specific vison for the house. It should keep and even emphasize its rough and strong character that it had been forced to acquire in oder to withstand the strong forces of the beach weather and it should let all the beautiful Algarvian light into all rooms.

Situated on a soft-sloped plot within a forest of Iberian pine trees with small  but very distinct, view lines to the ocean and facing South, the house provided perfect conditions for a Feng Shui-inspired home by the ocean. The general orientation of the house created the ideal energy flow for the client, reflecting her strong and uniquely authentic character.

The CORE team began by adding a few important Feng Shui adjustments, like centring the entrance door and making it North-facing. In addition, CORE revitalised an existing, but neglected, patio, as a featured connection of earth and heaven, while at the same time making the patio part of the kitchen area and a visual extension of the smallest bedroom.

The requirements for the layout were very clear: The client wanted to extend the amount of space in her new home to double the sized area of the living space with a two-storey extension. Open-space living, as well as connecting inner and outdoor space, were some of her key priorities. In addition, as a mother of three grown-up daughters, each one used to bringing friends over, and with four dogs and one cat, she didn’t want to be worried about delicate materials or damaged surfaces.

The client also prioritized the use of authentic materials and appliances over modern or high tech “snobby chique”. She chose rustic natural stone and wood for the flooring, rough linen and wood for furniture and interiors, un-manicured concrete stairs, micro-cement uneven plaster and crittal windows. Old fashioned toilets, with high tanks and chain to pull the water, installed light switches, and rustic metal stands for the heavy natural stone wash-basins contributed the rustic character of this house.

As a boutique sustainabilty and wellness architecture firm, CORE attaches great importance to locally sourced as well as ecological building materials. This combination is not always linear to solve, but we were able to meet the client’s wishes and stick to local sourcing.

In addition to following a standard bioclimatic study that forms the basis for all our design concept development, this house had to follow additional guidelines, including combining Feng Shui philosophies with the basis of the bioclimatic study. We determined, among other things, the prevailing winds, which contributed to the cooling of the house. The positioning of the façade windows played a special role. Natural cross ventilation was an important factor, which in combination with specific calculated shading, ensured an ideal living environment and avoided overheating or undercooling of the house through energy losses.

Following the bioclimatic analyses, the upper windows to the West were calculated to be significantly smaller. But the client’s passion for sunsets convinced us to be less strict on energy-efficiency and agree to a less energy effective dimensions. A decision that, in hindsight, proved clearly not regrettable, as the Algarvian sunsets are spectacular to look at. Due to this priority, an air conditioning unit had to be installed. Contrary to popular belief, the Algarve can be very damp and cold during the rainy winter periods. Although the big windows allowed a passive heating of the space, the inferior thermal resistant crittal frames led to bigger energy losses that had to be compensated by installing a heat-pump controlled underfloor heating and an open wood fireplace.

Due to the high earthquake risk in South Portugal, a concrete skeleton structure was chosen as the type of construction. Good thermal insulation in the building envelope was crucial to achieve the desired energy energy efficiency standard. For the outer walls, heat-efficient clay blocks with high thermal insulation were used.

In all our projects, CORE only uses thermal clay tiles with mortar-free butt jointing. These are produced in Portugal and are fast and easy to work with. Their thermal performance is more than twice as efficient as the traditional bricks that are conventionally used.

The visible oak beam roof construction provided double ceiling height over the living area and a quality craftsmanship roof over the master bedroom. Combining traditional detail with efficiency and value, all roofs were also highly insulated.

Plot size: 1400 m²
Classification of plot: Rustic
Construction area: 210 m²
Number of rooms: 4 & 4 bathrooms
Specifications: EcoDesign & Feng shui concept
Construction time: 12 months
Budget /m2: 2000€/ m²
Project-type: Refurbishment and extension