PROJECT

Casa Azul

This project involved renewing an old and forgotten gem of land, around a farmhouse, and adding an extension to create a contemporary house. The plot extended over 5,230 square meters with olive, almond and orange trees dominating the landscape. Since the trees were very old and beautifully grown, the design of the extension was developed around the trees without needing to move or cut them.

READ MORE

BACK TO PROJECTS

Renovating with Integration and Harmony

The shape of the new building was a result of a bioclimatic study and a topographic survey. One of the main priorities when designing was to respect the existing vegetation as it was seen as essential for good energy performance. Due to the solar and wind impact, the north facade was closed to keep out any unwanted cold winds. To the south, the building opened up like a fan thus creating an open living space and allowing direct sunlight to flood the house with natural light.

All rooms were oriented towards the sea with an ocean view. The use of natural building materials, such as wood and green roofs, helped the house blend with nature. A natural, drinking-water pool further reduced the chemical impact on nature.

The use of the same natural building materials that were utilised in the original farmhouse (such as natural stone, wood and clay) connected the two opposing architectural languages of the building. While the material blended with nature, the futuristic design set it apart from most natural buildings. By switching out a chemical chlorine or salt water pool with an all natural drinking-water pool, we were able to distribute the natural eco-system.

Plot size: 5300m2
Classification of plot: Rustic
Construction area: 360 m2
Number of rooms: 6  & 6 bathrooms
Specifications: Passive-house and ecological materials such as clay plaster, wooden roof and  green roof
Construction time: 18 months
Budget: 2400€ /m2
Project-type: New-build of extension

× Chat with me