Residential

Villa 372

A Passive House Moulded to its Environment

Comfort and versatility in the heart of Vale do Lobo, Algarve

This large holiday home in Vale do Lobo was designed around its unique location to maximise views over the sea and golf courses. Tackling a plot only 12 metres wide was a challenge from the start, exacerbated by the 5-metre-long slope downhill. The result is a striking outer design and spacious, bright indoor living areas; the functionality and flexibility of the space surprising all who enter it.

From the street, the house appears to be a simple, modest single-storey bungalow. Its clean, white-clad facade deceives anyone who may come across it, covering up its true dimensions. Stretching back, away from the street, the house spreads out into the garden, flowing harmoniously over the undisturbed 5-metre slope. Inside, wooden floors and furniture combined with white walls and cabinet fronts create sleek subtlety, decorated by playful light accentuations coming through white shading window panels.

Read more

The finesse of the house lies in its detailing. Functional room solutions ensure that every inch of space is fully utilised while ensuring access can always be gained to the terraced outdoor spaces. Large, sliding glass doors in the living areas on the ground and lower floor allow for rooms to merge with open-air terraces, taking the indoors outside. Even the basement, complete with a sauna and gym, connects to a beautiful, quaint courtyard with access to the garden. Whether working, relaxing, or playing, the multifunctional areas on the lower split levels provide multiple options of uses.

Read less

Before & After

Use the arrows |

Before
After
Plot Size
1270 m²
Plot Classification
Rustic
Build Area
315 m²
Number of Rooms
6 Bedrooms and 6 bathrooms
Budget/Cost
€1200/m²
Project Type
Newbuild
CATEGORIES
SHARE